International Grand Markets in Finland

Logo2023

Kansainväliset Suurmarkkinat | International Grand Markets

MEDIATIEDOTE

Joensuun keskusta täynnä aitoa markkinatunnelmaa
KANSAINVÄLISET & SUOMALAISET SUURMARKKINAT JOENSUUSSA 4.-7.8.2022

Tapahtumavastaava Ari Kallas Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksesta on todella tyytyväinen Joensuun Kansainvälisten & Suomalaisten Suurmarkkinoiden sisältöön ja ulkoiseen ilmeeseen. Lukuisten eri maiden ja maakuntien liput liehuvat iloisesti markkina-alueen tuulenvireessä ja kansa täyttää markkina-alueen leveät käytävät epävakaisesta säästä huolimatta. Joka paikassa on mitä erilaisimpia ruokaherkkuja. Kreikkalaisesta gyros -paikasta tulee ihana tuoksu, itävaltalainen Gerhard leipoo koko ajan lisää suussa sulavan hyviä bretzeleitä ja strudeleita. italiaiset myyjät ”huutelevat” Mamma Mia, mitkä markkinat. Leenan lettukahvilassa väki viihtyy. Käsityöläiset esittelevät ylpeänä töitään. Taidemetallin upeat metallipatsaat, taidemaalarit ja käsityöläiset saavat ihmiset pysähtymään ja parhaassa tapauksessa pääsee seuraamaan taiteilijan itsensä työnäytöstä. Ville Haapasalon Hatsapuri mobiili kääntää ihmisten suut hymyyn!

Joensuussa Suurmarkkinat ovat avoinna to-la 4.-6.8.2022 klo 10-20 ja su 7.8.2022 klo 10-18. Markkinapaikkana on lähes koko Joensuun ydinkeskusta eli Kauppatori ympäristöineen, Torikatu, Siltakatu ja Kauppakatu sekä Keskusaukio.

Upea kokonaisuus
Mukana on ennätysmäärä yrittäjiä yli 30 eri maasta ja 15 Suomen eri maakunnasta erikoistuotteineen yhteensä yli 135 toinen toistaan upeampaa osastoa. Suurmarkkinoilla keskeisenä ideana onkin, että markkinoilla on myynnissä eri maiden ja maakuntien erikoistuotteita, niin että niiden valmistajat/kasvattajat ovat itse myymässä ja esittelemässä tuotteitaan. Luvassa onkin sisällöllisesti ja visuaalisesti upeita sekä elämyksellisiä osastoja. Myös toinen toistaan upeampia kansainvälisiä ruokaosastoja on runsaasti tarjoten syötävää jokaiseen makuun. Mukana on toki paljon muutakin kuin vain ruokaa eli esim. käsitöitä ja tekstiileitä on runsaasti tarjolla unohtamatta upeaa lasten tivolia.

Ukrainan sotatilanteesta huolimatta myös Ukrainan osasto on mukana. Sodan vuoksi Venäjän lipun alla olevia osastoja ei tämän vuoden kiertueella ole otettu lainkaan mukaan järjestäjien päätöksellä.


Kiertueelle osallistujilla uskomattoman hyvä yhteishenki
Yleisen maailmantilanteen johdosta tapahtuman teemaksi valittiin ”Rauha, ei sotaa! Peace, not war!”. Kansainvälisten suurmarkkinoiden kiertue onkin hyvä positiivinen esimerkki rauhanomaisesta rinnakkaiselosta ja toistensa kunnioittamisesta. Kiertueella on mukana työskentelemässä kaikkiaan noin 500 henkilöä. Kaikilla heillä on omat kulttuuritaustansa, uskontonsa, kielensä jne…  Tästä huolimatta Kansainvälisillä Suurmarkkinoilla on aina ollut aivan uskomattoman hyvä yhteishenki ja kaikki auttavat toinen toisiaan!  Tapahtuman järjestäjät ovat tulkinneet asiaa niin, että kun eri maissa samaa työtä tekevät yrittäjät tekevät yhdessä töitä niin he myös ymmärtävät toisiaan paremmin. Asiaa edistää myös hyvin käytännönläheinen epäbyrokraattinen suhtautuminen. Kansainväliset Suurmarkkinat ovat neutraali vyöhyke, jossa kaikkinainen eri ideologioiden, politiikan tai uskonnon julistaminen on kiellettyä.  Kansainväliset Suurmarkkinat antavat laajemminkin toivoa siitä, että oikein toimimalla ihmiskunnalla on mahdollisuus toimia rauhanomaisesti ratkaisten yhdessä yhteisiä ongelmia toinen toistaan auttaen.


Terveenä tervetuloa markkinoille
Suurmarkkinoilla isot ”Terveenä tervetuloa markkinoille” kyltit suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi turvaohjeineen tervehtivät heti porteilla jokaista alueelle tulijaa samoin kuin yleiset käsidesipisteet. Myös kaikilla kauppiailla on osastoissaan ilmaiset vapaasti yleisön käytössä olevat näkyvästi merkityt käsidesipisteet.  Selkeä ohje on, että sairaana tai edes pienintäkään koronan oiretta tunteva henkilö ei tule markkinoille.

2022 kiertuepaikkakunnat ja aikataulu sekä tarkemmat turvaohjeet www.eurooppamarkkinat.fi

Kansainvälisten ja Suomalaisten Suurmarkkinoiden puolesta.

Ari Kallas

TMK TORI- JA MARKKINAKAUPAN PALVELUKESKUS
PL 58 29201 Harjavalta 020 749 8700 puh
ari.kallas@markkina.net
www.eurooppamarkkinat.fiAineisto vapaasti julkaistavissa. Lisätietoja, tapahtuman logo sekä julkaisukelpoisia valokuvia eri paikkakunnilta löydätte osoitteesta www.eurooppamarkkinat.fi